Open menu

Хімія об’єднує науковців: під егідою КПІ відбулася онлайн-конференція EWCC2021

7-9 жовтня відбулася низка заходів міжнародної конференції EastWest Chemistry Conference 2021, де наш університет виступив співорганізатором разом із Турецьким хімічним товариством в онлайн форматі. З Турецької сторони головуючим був Генеральний секретар Хімічного товариства Туреччини — доктор, професор Мустафа Кульха. На урочистій церемонії відкриття заходу до присутніх звернувся з привітанням проректор з міжнародних зв’язків Сергій Сідоренко. З вітальним словом також виступили співголови конференції Мустафа Кульха та Георгій Сокольський, завідувачка кафедри фізичної хімії Олена Чигиринець.

EWCC 1 EWCC 2
Онлайн платформа для проведення конференції EWCC цього року, розроблена Bros company Скріншот вітального слова проректора КПІ з міжнародних зв’язків Сергія Сидоренка

 

Слід відмітити високий міжнародний рівень форуму, що проводився паралельно із Національним хімічним Конгресом Туреччини на одній платформі. Це надавало зручний спосіб комунікації шляхом вільного переходу учасників з одного заходу на інший. Змістовні пленарні доповіді з проривних питань хімічної науки здійснили Джузеппе Лаззара(університет Палермо, Італія), Ерван Піно (університет Париж Суд, Франція) з тематики колоїдної стабільності та рідкокристалічних властивостей алюмосилікатних нанотрубок, Густаво де Мігуел (університет м. Кордоби, Іспанія) за темою інкорпорованих великими органічними катіонами перовскитів для фотовольтаїки, Сільвер Баррат (Університет Лотарінгії, Франція) термохромних властивостей перовскітних плівок, Вей Ванг (Ocean university, China) з проблематики self-healing композитних матеріалів, Микола Лебовка (Інститут біоколоїдної хімії НАН України) доповідав про досягнення в галузі електропорації, Юрій Малетін (Інститут сорбції та ендоекології НАН України) поділився власними здобутками у галузі суперконденсаторів, Сафаджан Кулеман (Університет Коч, Туреччина) виступав за темою смарт фотосенсітайзерів для фототерапії. Матео Бруно Лоді (Університет м. Кальярі, Італія) змістовно розповів про проблематику моделювання керамічних біополімерних магнітних остовів в біомедицині. Через комунікаційні та організаційні бар’єри, на жаль, не відбулися доповіді Зії Алієва (Державний університет Нафти і промисловості, Баку, Азербайджан) та Ондера Метина (Університет Коч, Туреччина).

EWCC 3 EWCC 4
Скріншот пленарної доповіді Густаво де Мігуеля (університет м. Кордоби, Іспанія) Скріншот пленарної доповіді Ервана Піно (університет Париж Суд, Франція)

На конференції прийнято 92 тез доповідей, прослухано 30 усних доповідей. Основний внесок в роботу конференції було здійснено українськими учасниками. Найбільшу кількість постерних та усних доповідей підготували колективи та дослідницькі групи кафедр фізичної хімії та кафедра технології неорганічних речовин, водоочищення та загальної хімічної технології ХТФ КПІ. Окрім нашого університету значним внеском в роботу конгресу відзначилися дослідницькі групи хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Іллі Гуральського, Катерини Теребіленко, Олександра Роїка); Інституту фізичної хімії НАН України (Сергія Колотилова, Олексія Швеця), Українського державного хіміко-технологічного університету (Костянтина Сухого), Львівської політехніки (Юрія Стецишина).

EWCC 5 EWCC 6
Скріншот усної доповіді Йохана Босона (університет Коч, Туреччина) Скріншот усної доповіді Олексія Швеця з Інституту фізичної хімії НАН України

 

Географія учасників була доволі широкою — представлені всі основні центри хімічної науки України: Київ, Дніпро, Львів, Краматорськ, Харків, Одеса, Херсон… Активною Була робота на онлайн постерній сесії. Вдалим експериментом можна вважати рішення Оргкомітету об’явити номінації на кращий постер за результатами онлайн опитування учасників. Переможці є з обох сторін. З української сторони перемогу здобув постер Романа Баракова та інших авторів з Інституту фізичної хімії НАН України. Результати можна побачити на сайті конференції. Переможців за рішенням оргкомітету також буде визначено окремо.

 EWCC 7
 Скріншот екрану з інтерактивної постерної сесії, що працювала протягом форуму

Вигляд онлайн платформи щодо проведення форуму був дуже зручним, - за це окрема подяка компанії Bros з Туреччини, що відповідала за організаційний супровід заходу.

Отже, пройдено довгий шлях та безліч бар’єрів, враховуючи період пандемії, щоб реалізувати проект під назвою EWCC2021. Слід подякувати колегам з Турецького хімічного товариства за постійну підтримку та впевненість у кінцевому результаті та оргкомітету — нашим колегам з кафедри фізичної хімії, хіміко-технологічного факультету. Сподіваємося, що наші зусилля були компенсовані плідними результатами не лише для КПІ Ігоря Сікорського, а й для науки та особливо хімічно орієнтованої спільноти нашої країни. Вчені України, Туреччини, Італії, Франції, Іспанії сприяли спільному успіху заходу.

Наприкінці заходу було прийнято рішення … не завершувати конференцію, а продовжити в офлайн форматі наступного року в той же час. Ми сподіваємось, що наступного року ми знову побачимо небайдужих колег з новими видатними досягненнями у Києві, КПІ Ігоря Сікорського, хіміко -технологічний факультет.