Open menu

Міжнародний тиждень з профілактики отруєння свинцем в Україні 2022!!!

23 жовтня 2022 р. Україна, м. Київ – ГО «Агенція з хімічної безпеки» спільно із Київською Малою академією наук та Хіміко-технологічним факультетом КПІ ім. Ігоря Сікорського здійснили старт щорічного Міжнародного тижня з профілактики отруєння свинцем і розпочали його активну фазу з проведення онлайн-лекції на тему «Діти не можуть чекати – покінчимо зі свинцевою фарбою зараз!!!», яка одночасно є девізом цьогорічного Тижня!

Pb 2

Даний захід об’єднав понад 50 учасників, а саме учнів загальноосвітніх навчальних закладів, випускників Київської Малої академії наук, які вже стали студентами Національного університету біоресурсів і природокористування України, КПІ ім. Ігоря Сікорського,  Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного педагогічного університету  імені М.П. Драгоманова, а також вчителів та викладачів.

Ювілейний 10-й Міжнародний тиждень, своїм першим днем надзвичайно здивував організаторів, оскільки тема продовжує бути актуальною та турбувати міжнародну спільноту, яка приєдналась до урочистого відкриття.

До заходу підключились представники закордонних закладів освіти , зокрема: zespól szkól nm 1 Grodziska-Mazoweckiego (Варшава, Польща), Gravitas: A Global Extension of The Stony Brook School (Лонг-Айленд, Нью-Йорк), Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (Landesstudienkolleg M-Kurs) (Гале, Німеччина), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) (Варшавський Університет Природничих Наук).

Денис Павловський, Голова Агенції з хімічної безпеки та аспірант кафедри «Органічна хімія та технологія органічних речовин» КПІ ім. Ігоря Сікорського в своїй доповіді поділився із учасниками інформацією про отруєння свинцем та джерелами його потрапляння до організму; висвітлив зусилля країн та партнерів відносно запобігання отруєння свинцем в дитячому віці; заходів щодо відмови від свинцевої фарби та інших товарів побутового призначення, які можуть містити у своєму складі даний токсичний елемент.

Окремо було приділено увагу практичним аспектам правильного вибору безпечних фарб побутового призначення та шляхів мінімізації отруєння свинцем із навколишнього середовища при щоденному контакті із його потенційними джерелами.

Зі слів пана Дениса, він був вражений науковим інтересом та потенціалом учасників, які в умовах війни продовжують наукові дослідження та виявляють бажання розпочинати нові, в т.ч. визначення свинцю в предметах, котрі їх оточують. Окремої уваги заслуговують українські учні, котрі вимушено покинули територію України та не зупиняються на досягнутому, а проявляють свої наукові здібності в європейських закладах освіти, тим самим демонструючи непохитність української нації.

Ми сподіваємось, що для всі українців будуть цікавими результати наших учнів, які активно прийнялись за роботу в своїх навчальних закладах і в скорому часі поділяться з нами напрацьованими матеріалами, якими ми з вами люб’язно поділимось.

Слідкуйте за сторінками наших інтернет-ресурсів, де ми будемо поширювати наукові досягненнями нашого підростаючого покоління:

https://www.facebook.com/kyiv.man

https://www.facebook.com/ChemSafety.Ukraine

https://xtf.kpi.ua/index.php/uk/


 Щорічний Міжнародний тиждень з профілактики отруєння свинцем – всесвітня ініціатива створеного у 2011 р. Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP), та складається з низки заходів, що проводяться у співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) та Міжнародною мережею з ліквідації забрудників (IPEN).